Oogkliniek Parkstad

Traanweg problemen

Traanweg problemen

traanweg-900x600px

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van tranende ogen ligt in de kwaliteit van de tranen zelf. Door een slechte kwaliteit van de traan door ouderdom, erfelijkheid of ontsteking van de traanklier blijft er geen goede traanfilm op het oog tussen twee knipperbeurten. Dit kan een scala aan klachten geven van o.a. tranende ogen, wisselend wazig zien, last van fel licht, branderige ogen en zelfs droge ogen bij een overvloedige “zoutwater-productie”.

Om deze klachten te verminderen moet de kwaliteit van de traanfilm verbeterd worden. Helaas bestaat hiervoor nog niet de mogelijkheid om een nieuwe traanklier te implanteren. Wel kunnen er verschillende soorten druppels voorgeschreven worden waardoor een beter werkzame samenstelling van de traanfilm ontstaat.

Slechts in enkele gevallen is er sprake van een verstoorde afvoer van traanvocht. Dit kan ontstaan doordat de oogleden te slap zijn geworden voor het “wegpompen” van traanvocht, of de traanafvoer niet tegen het oog aanligt of verstopt is. In deze gevallen zijn operaties mogelijk waarbij de afvoer van de traan verbeterd wordt. Deze zijn meestal onder een plaatselijke verdoving te verrichten.

Als de traanafvoer verderop naar de neus verstopt is, is een operatie onder röntgendoorlichting met dottertechniek mogelijk. In enkele gevallen moet bij een diepe totale afsluiting een operatie onder narcose verricht worden.